Kakšen pa je vaš tip kože?
Poučno
14. 03. 2022

Čas branja

8 min

Kozmetika za moj tip kože

Tip kože se spreminja glede na trenutno stanje kože, ki je odvisno od hormonskega in zdravstvenega stanja, življenjskega sloga ali psihičnega razpoloženja, kjer se lahko tudi normalna koža prehodno spremeni v problematično.

V grobem razlikujemo štiri tipe zdrave kože: normalno, suho, mastno in mešano. Marsikdo pa se sooča tudi z občutljivo, nečisto in zrelo kožo.

 

Normalna koža

Normalna koža je po vseh zakonitostih uravnotežena. Priporočljiva je uporaba izdelkov, ki kožo vlažijo in ohranjajo ustrezen lipidni sloj.

Suha koža

Suh tip kože tvori manj sebuma kot normalna koža, ki ga potrebuje za zadrževanje vlage in tvorbo zaščitnega sloja. Suha koža daje občutek neprijetne napetosti in hrapavosti. Priporoča se uporaba izdelkov, ki koži omogočajo vlaženje in tvorijo zaščitni lipidni sloj. Ti izdelki naj bodo brez eteričnih olj, dišav, barvil, parfumov, saj lahko povzročijo neprijetno reakcijo na koži.

Mastna koža

Pri mastni koži so žleze lojnice močno aktivne in izločajo večje količine sebuma. Koža se sveti in pore so bolj odprte. Priporočljiva je uporaba vlažilcev za ustrezno hidratacijo kože in nanos vlažilne kreme.

Mešana koža

Pri mešanem tipu kože je prisotna cona suhe in mastne kože. Priporočljiva je uporaba ustrezne kombinacije kreme, ki je ravno prav vlažilna in mastna.

Občutljiva koža

Na občutljivi koži se občuti draženje, kot so srbež, pekoč občutek in zbadajoč občutek. Lahko se pojavijo ekcemi, kožne spremembe (rdečica, tvorba mehurčkov in nastanek krast), kjer pride do vnetnega izbruha in izrazite suhosti kože. Priporočljiva je uporaba izdelkov brez eteričnih olj, dišav, barvil, parfumov, saj lahko povzročijo neprijetno reakcijo na koži. 

Nečista koža

Mastna koža se lahko razvije v akne in nečisto kožo. Priporočljiva je uporaba vlažilne kreme, ki ne sme biti komedogena. Pri hujši obliki aken obiščite dermatologa.

Zrela koža

Zrela koža je manj elastična, izgublja čvrstost in kaže občutek suhosti kože. Priporočamo izdelke za vlaženje kože in uporabo hranilne kreme.

 

Vključite nego obraza v svojo jutranjo in večerno rutino z naravno kozmetiko Alefi.
Ohranite svojo kožo mladostno, negovano, zdravo in sijočo.

 

Objem, Rebeka 💕

Delite s prijatelji